Best i test espresso-, filter- og Nespresso kaffemaskin

Kaffen har gjort morgenen mer velsmakende siden 1500-tallet, og i de mellomliggende 500 årene har den ydmyke kaffebønnen oppfostret et stort utvalg av forskjellige kaffebaserte drikker. Om du er en fan av cappuccino eller macchiato, espresso eller en vanlig svart, finnes det en kaffemaskin der ute som gir deg den kaffen du vil ha – og her finner du bare de beste kaffemaskinene tilgjengelig på det Norske markedet.

Det første spørsmålet du må spørre deg selv er; vil du ha en manuell espressomaskin for å lage stilige kaffebar-kreasjoner, eller trenger du en filtermaskin som gir varm kaffe for den som alltid er på farten? I vår kaffemaskin test har vi delt maskinene inn i kategorier for å gjøre det enklere for deg å ta det rette valget.

Moccamaster mm-59135

Best i Test Klassikeren: Moccamaster Kaffemaskin

Hvordan velge riktig kaffemaskin for ditt bruk

Kaffemaskiner kan deles inn i to hovedkategorier: filter og espresso. Filtermaskiner drypper varmt vann gjennom malt kaffe, mens espressomaskiner bruker varmtvannstrykk for å presse ut den karakteristiske shoten med kaffe som serveres på kaffebarer. Filtermaskiner lager mer kaffe og med mindre stress, så de er gode for middagsselskaper, flere mennesker eller bare for å ha kaffe klar til bruk. Espressomaskiner passer bedre for færre mennesker, eller hvis du vil eksperimentere med drinker: Espresso-shoten er grunnlaget for kjente drikker som Americano og cappuccino.

Espressomaskiner

En god shot med espresso kan identifiseres på sin “crema”, som er det skummende hodet på shoten. Crema skal være noen få millimeter tykk, ha en jevn og oljeaktig utseende, og skal være rødbrun i fargen. En espresso er en drink i seg selv, men det er også grunnkomponenten i mange andre drinker, som latte, cappuccino, Americano og macchiato.

Kort forklart finnes det tre forskjellige typer kaffemaskin tilgjengelig for å lage espresso: kapselmaskin, manuell og bønner-til-kopp. Vi tar deg gjennom hver type for å hjelpe deg med å gjøre det riktige valget.

Kapselmaskiner

Disse kaffemaskinene, som navnet antyder, tar spesielt produsert kaffe ferdigpakket i kapsler, som du setter inn i maskinen. Kaffen er pakket akkurat til å brygge den perfekte espressoen, så det er ikke noe å rote rundt. De er også utrolig rene og ryddige fordi du ikke trenger å bekymre deg for kaffegrut og søl.

Det finnes mange forskjellige typer kapselsystemer, som hver er ukompitabel med de andre. Disse inkluderer Nescafe Dolce Gusto, Tassimo, A Modo Mio og den mest kjente, Nespresso.

Av disse er Nespresso vårt toppvalg da de har det bredeste utvalget av kaffe å velge mellom og produserer de beste resultatene; Vi har ikke vært imponert over de andre kapselmaskinene vi har testet. Alle kaffene er rangert fra 1 til 10, basert på intensitet, så det er enkelt å velge en kaffe du liker.

Fra et rent enkelhets-synspunkt er kapselmaskiner det beste, siden du ikke trenger noen kaffe kunnskap for å lage en anstendig kopp, i tillegg har du så mange varianter klar til bruk. Det er imidlertid ganske mange ulemper. For det første er kapsler generelt ganske dyre, sammenlignet med bønner. Det er fortsatt billigere enn din lokale kaffebar, men du betaler mindre hvis du går for ekte bønner.

Det andre problemet er at du står fast med blandingene som tilbys. Kaffesammensetningene er valgt og plukket ut, basert på at produserende selskap kan beholde de samme smakene hele året  – dette gir deg ingen muligheter til å eksperimentere selv. Hvis det er viktig for deg å kunne sette sammen smaker selv bør du gå for en manuell eller bønner-til-kopp maskin. Da har du muligheten til å gå til en kaffespesialist for å velge spesialbønner med ulik opprinnelse og oppleve forskjellige smaker.

Kapselmaskiner er en flott og enkel måte å lage anstendig kaffe og å har et bredt utvalg av smaker som kan lages raskt. Imidlertid betyr kostnaden og begrensningene av kapsler at de er best for folk som ikke drikker mye kaffe, og som ikke er opptatt av å eksperimentere med ekte bønner.

Manuelle espressomaskiner

Manuelle espressomaskiner er for mange den eneste måten å lage kaffe på. Som navnet antyder, trenger de litt manuelt arbeid for å få dem satt opp, men når du har lært deg oppsettet kan du enkelt lage den beste espressoen.

Først trenger du den riktige typen kaffe. For espresso må kaffen ha en fin sliping, slik at det tar riktig tid å trekke ut skuddet. Hvis du skal kjøpe kaffebønner, trenger du en burr kaffekvern; en knivkvern vil både brenne kaffen og lage en slip med store partikler. Hvis du skal kjøpe forhåndsmalt kaffe, må du sørge for at det er bakken for espressomaskiner: De fleste spesialiserte kaffebutikker vil male på bestilling, så gjør det riktige valget når du kjøper.

Med manuelle maskiner har du et fantastisk utvalg av kaffe, fra spesialitet med en opprinnelse kaffe, til spesielle blandinger. Vanligvis vil å gå til en spesialisert kaffeforhandler gi deg det bredeste spekteret av alternativer, så prøv og finn det du liker å drikke.

Med riktig type kaffe handler det om teknikk og hva du gjør med det. Manuelle maskiner har et gruppehåndtak, hvor du heller bakken kaffe før du klipper den inn i gruppens hode der det trykte vannet kommer ut.

Før du setter inn gruppehåndtaket i maskinen, må kaffen bli tampet, komprimerer begrunnelsen sammen og skape en flat topp. Du trenger ikke mye press for å gjøre dette. Noen maskiner har automatiske tamping systemer, men vi har ennå ikke funnet en som er like god som å gjøre jobben manuelt. Hvis du tamper for mye, tar kaffen for lang tid å trekke ut og du vil ende opp med en tynn crema og brent kaffe; tampe med ikke nok press og du vil ende opp med lys, skummende crema og vannaktig smaker kaffe. Det kan ta litt eksperimenter for å få det riktig, men det er lett å fortelle et godt skudd av espresso fra en dårlig.

Det endelige bildet av espresso bør være riktig temperatur, som for espresso er rundt 60-65˚C. Dette er betydelig kjøligere enn øyeblikkelig kaffe, men espresso bør være drikkbar rett fra maskinen. Av denne grunn, hvis du vil lage en lengre drink, for eksempel en americano eller lang svart, bør du legge til varmt vann (fra en kjele eller fra selve maskinen) for å bevare temperaturen.

Det er lurt å la maskinen varme opp i noen minutter først, mens spyling av varmt vann gjennom gruppens hode og tomt gruppehåndtak kan bidra til å forvarme alle komponentene først. Se etter en maskin med en kopp varmere på toppen, slik at du kan forvarme koppene dine.

Selv om et skudd med espresso ideelt sett er 30ml, har manuell kontroll over hvor lenge du hælder for, med en manuell maskin, slik at du kan trekke et lengre skudd for å svekke smaken (eller helle en dobbel). Hvis du ønsker å lage lengre drinker, som beskrevet ovenfor, kan det være mer praktisk å hell kaffen direkte inn i et større krus. Sjekk våre vurderinger for å finne ut avklaringen under gruppens hode, ettersom noen maskiner ikke har mye clearance, så du må kanskje kjøpe dedikerte espressokopper.

De fleste maskiner leveres med separate filtre som klemmer seg inn i gruppehåndtaket. Disse er vanligvis dimensjonert for en eller to bilder av espresso, slik at du kan hente en enkelt eller dobbelt skudd, eller to enkelt skudd samtidig. Manuell espressomaskiner kan for det meste enkelt brukes med Easy Serve Espresso (ESE) pod. Disse ser litt ut som teposer, bare kaffen er tett pakket (perfekt for espresso). De er praktiske, men hvis det er den viktigste faktoren, kjøp en kapselmaskin i stedet.

Når du ser på spesifikasjoner, ikke bli villedet. Det ideelle presset for å produsere espresso er 9 bar, men de fleste hjemmemaskiner er vurdert til 15bar eller 19bar. Dette er topptrykk og overhead er der for å sikre at riktig trykk kan leveres til kaffen konsekvent.

Antall kjeler er viktig. De fleste hjemmebrukere har en enkelt kjele. Dette betyr at de kan hælde espresso eller skape damp, men ikke begge samtidig. For en enkelt kjele for å skape damp for å skumme melk, må den øke varmen i kjelen sin; Når du har dampet melken, må du lufte dampen gjennom maskinen, eller vannet blir for varmt til å lage kaffe, og du vil ende opp med brent espresso. Hvis du lager melkbaserte drinker, er det fornuftig å skumme melken først til en høyere temperatur, noe som gjør espressoen til en annen, og beholder temperaturen på hele drikken.

Dual-kjele maskiner er sjeldnere og dyrere. Disse har en enkelt kjele på espressotemperatur og en enkelt kjele ved damptemperatur. Dette betyr at du kan lage espresso og skumme melk samtidig. Dette reduserer mengden tid det tar å lage melkbaserte drikker. Med mindre du virkelig er i melkig kaffe, vil en enkeltkedelsmaskin gjøre mer fornuftig.

Bønne-til-kopp-maskiner

Bean-to-cup-maskiner er utformet for å gi deg det beste fra begge verdener: tilgang til det store utvalget av kaffebønner, men uten å rote rundt en manuell maskin. Maskinene har en hopper for å holde bønnene dine, som deretter males på etterspørsel, tampes automatisk og helles i en kopp, alt ved å trykke på en knapp. De anvendte begrunnelsene blir deretter helles i en utskuff, som må tømmes jevnlig.

Alle punktene ovenfor gjelder for bønne-til-kopp-maskiner. Så, et espresso-skudd bør ha riktig crema og helles ved riktig temperatur. Maskinen vil ta vare på det meste for deg, men du har litt kontroll over den endelige kaffen. Ikke bli båret av det nominelle trykket på en maskin, heller. De fleste vil bli vurdert til 15bar, men den ideelle espressoen krever bare 9bar - det ekstra volumet er overhead, som kreves for å gi en jevn flyt.

Se etter en intensitetskontroll for å angi hvor sterk du vil ha espressoen din. Dette varierer mengden kaffe som brukes til å helle et skudd. Deretter kan du manuelt justere slipe på bønnene, noe som er nyttig hvis du finner ut at kaffen er enten for vannaktig eller smaker litt bitter.

Våre vurderinger vil fortelle deg størrelsen på krus som du kan passe under tuten. Se etter mer godkjenning hvis du ønsker å helle en lang drink direkte inn i et krus, som er et alternativ på de fleste bønne-til-kopp-maskiner.

Billigere maskiner leveres med manuell melkeskum, som krever at du bruker staven og manuelle kontroller for å varme opp din egen melk. Disse er litt vanskeligere å lære, men med et melktermometer og litt øvelse vil du helle perfekte melkdrikker på kort tid.

Som med manuelle modeller, må en bønner-til-kopp maskin med en enkelt kjele øke temperaturen for å få damp til å skumme kaffe. Dette tar tid å gjøre, og betyr at dampen må ventileres (automatisk i de fleste tilfeller) for å få et nytt skudd med kaffe. For raskere melkdrikker og mer fleksibilitet, er en dobbelkjele maskin best, da den kan produsere espresso og damp samtidig.

Dyrere maskiner har automatiske melkfødre. Alt du trenger å gjøre er å legge til melk i melkbeholderen og velg hvilken type kaffe du vil ha; Maskinen gjør alt arbeidet og gir ut alt for deg. Det er veldig smart, men forvent å betale mye penger for en maskin som kan gjøre alt.

For bekvemmeligheten av bønner-til-kopp, forvent litt mindre fleksibilitet, da du må stille maskinen til å levere det nøyaktige volumet for koppestørrelsene. Se opp for størrelsen på vannreservoaret. Du vil ha minst 1L, da dette vil bety at du må fylle maskinen mindre ofte.

Bønner-til-kopp-maskiner er dyrere enn manuelle maskiner, og produserer generelt ikke så god espresso. Men hvis du vil bruke ekte bønner og ikke vil ha rot og lærekurve for en manuell maskin, er de det beste alternativet.

Filtermaskiner

Filter kaffemaskiner er enkle å bruke og gjør vanlig svart kaffe. Når du kjøper, må du bestemme om du vil ha en maskin med et vaskbart filter eller en som tar papirfiltre. Vaskbare filtre er lette å håndtere, da du kan ta dem ut og rengjøre dem før du bruker dem igjen. Imidlertid kan de smake kaffens smak over tid. Papirfiltre er bare engangsbruk, så det er litt mer stress, men de er billige, og du kan prøve mange forskjellige typer for å endre smaken av kaffen din. De er min favoritttype.

Deretter må du trene hvis du vil ha et glass eller en termisk krukke. En glasskanne er standard og sitter på en kokeplate for å holde kaffen varm. Hotplates har to problemer. For det første sier EU-loven at de kun kan operere i maksimalt 40 minutter. For det andre, stadig oppvarming av kaffe gjør at den blir bitter. En termisk kanne bruker bare isolasjon for å holde kaffen varm, slik at du får samme kaffe fra start til slutt.

Se etter en maskin som vil lage nok kaffe til deg. Maskiner er vanligvis merket av antall små (rundt 85 ml) eller store (rundt 125 ml) kopper de vil lage. En 10-stor-kopp maskin vil gjøre for de fleste, men gå større hvis du drikker mye eller har mange folk å underholde. Til slutt vil du ha varm kaffe venter når du våkner? I så fall bør du kjøpe en filter kaffemaskin med en klokke og en timer i den, slik at du kan sette den på kvelden før og ha varm kaffe venter på deg om morgenen.

Kaffemaskin
5 (100%) 1 vote